management game klinische capaciteit

Stel je eens voor: je bent manager van een aantal verpleegafdelingen in een groot ziekenhuis en het beddenhuis wordt opnieuw ingedeeld. Maar hoe dan? In deze game leren deelnemers op speelse wijze hoe je basisprincipes uit de zorglogistiek kunt inzetten bij het maken van een indeling die voldoet aan verschillende criteria op medisch en logistiek gebied. Ook krijgen deelnemers feedback op gemaakte keuzes en de gevolgen daarvan voor andere afdelingen in het ziekenhuis.

De game kan gespeeld worden door managers of consultants die meer willen leren over deze besluitvormingsprocessen, maar ook door bijvoorbeeld planners of juist de RvB. Ook is het mogelijk om de game aan te passen aan de eigen situatie, waardoor deelnemers op een andere manier naar hun eigen werk zullen gaan kijken, en biedt het ondersteuning bij het ontwikkelen en evalueren van verschillende scenario’s in het geval van een actueel herinrichtingsvraagstuk.

Management game voor studenten Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Twente

Ingrid Vliegen en ik hebben de management game ook gebruikt in de opleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente. Het artikel dat we hierover hebben geschreven is hier te downloaden.

Wat anderen van de management game vonden

“UMC Expert is in 2014 opgericht met als doel kennisexport vanuit Nederland te faciliteren en te stimuleren. In dat kader heeft UMC Expert in juni 2019 een studiereis georganiseerd voor FNKC Moskou, een groot Russisch, tertiair ziekenhuis. Het bestuur en het topmanagement van het ziekenhuis heeft in een programma van vijf dagen best practices in Nederland bezocht, waaronder gepresenteerd door universiteiten en ziekenhuizen. Een van de bezoeken was aan de Universiteit Twente en de St. Maartenskliniek, met als thema procesoptimalisatie middels integrale capaciteitsplanning. Naast een theoretische grondslag vanuit de universiteit en een praktische invulling hiervan in de St. Maartenskliniek hebben we ook de simulatiegame van Maartje gespeeld met tien deelnemers, wat op een iteratieve wijze heel inzichtelijk maakte wat de waarde is van samenwerken tussen verpleegafdelingen. Deze game is door Maartje ontwikkeld vanuit het LUMC, en blijkt onafhankelijk van taal- en cultuurverschillen zowel voor topbestuurders als voor artsen en verpleegkundigen tot inzichten het inzicht te leiden dat samenwerking tot veel betere bezettingsresultaten op de verpleegafdelingen leidt.”

Harm-Jan Driessen, CEO UMC Expert

“Als onderdeel van een introductie training capaciteitsmanagement binnen ons ziekenhuis, hebben wij met een mix van zorgmanagers, hoofden, teamleiders en analisten de management game gespeeld. In de voorbereiding hebben we samen met Maartje deze game aangepast met data uit ons ziekenhuis en de inrichting van onze gebouwen. Hierdoor werd het erg tastbaar en was het ook goed te koppelen aan actuele inrichtingsvraagstukken uit ons ziekenhuis.

De game biedt een erg leuke manier om kennis te maken met de concepten van capaciteitsmanagement zoals vraag en aanbod, weigeringskansen en buffers. Het laat je op een creatieve manier anders nadenken over een slimme indeling van het ziekenhuis en hoe de balans te vinden tussen wensen van allerlei afdelingen en een (rekenkundig) optimale indeling. Daarnaast leer je in de samenwerking je collega’s van verschillende disciplines op een informele manier beter kennen.

Wij gaan de game zeker vaker inzetten als middel bij inrichtingsvraagstukken om mensen actief aan de slag te laten gaan en inzicht te geven in de uitdagingen en mogelijkheden rondom capaciteitsmanagement.”

Lucie Hemminga, Senior BI Analist, ETZ Business Intelligence Center, afdeling Integraal Capaciteit Management

Vul nu het formulier in

8 + 3 =

Meer inzicht in capaciteitsmanagement? Boek nu de management game